Etusivu Uudet autot Volvo - Uudet autot Taloudelliset Volvo kevythybridit - Ajankohtaista Wetterillä

Taloudelliset Volvo kevythybridit

Taloudelliset Volvo kevythybridit

Kevythybridijärjestelmä säästää 15 prosenttia polttoainetta ja 10 prosenttia päästöjä

Volvon viimeisimmän mallisukupolven aloittanut lippulaivamalli XC90 on uudistunut. Yksi kiinnostavimmista uusista ominaisuuksista on kevythybridijärjestelmä, jonka saa dieselmoottorin yhteydessä.

 

Mitä eroa on kevyt-, täys- ja lataushybrideillä?

  • Kevythybridissä sähkömoottori ei koskaan yksin liikuta autoa, vaan tukee polttomoottoria liikkeellelähdöissä.
  • Täyshybridissä on suurempi sähkömoottori ja isompi akku kuin kevythybridissä. Täyshybridi voi toimia lyhyitä matkoja pelkällä sähkömoottorilla.
  • Lataushybridin voi ladata kotona tai yleisellä latausasemalla. Ison akuston ja sähkömoottorin ansiosta täyshybridin sähkövoima riittää vaikkapa työmatkoihin.

 

Kevythybridin hyödyt:

  • Teknologialtaan kustannustehokas keino vähentää polttomoottorin päästöjä ja lisätä ajomukavuutta.
  • Vähentää kulutusta, päästöjä ja melutasoa taajama-ajossa.
  • Mahdollistaa jarrutusenergian talteenoton.
  • Ei tarvitse latausta.

 

Tarjolla taloudellista kevythybriditekniikkaa

Volvo XC90 tarjoaa entistä enemmän tyyliä, tekniikkaa ja taloudellisuutta. Mallin saa nyt kaikki Volvon tuoreimmat turvallisuusominaisuudet, kuten vastaantulevien autojen väistötoiminnon. Valittavana on myös uusia väri- ja vannevaihtoehtoja.

Volvo XC90 -mallin merkittävin uudistus on kevythybridijärjestelmä, jonka saa dieselmoottorin yhteydessä. Järjestelmä säästää 15 prosenttia polttoainetta ja 10 prosenttia päästöjä.

 

Polttomoottorin apuna liikkeellelähdöissä

Volvon kevythybridit toimivat 48 voltin jännitteellä. Järjestelmä yhdistää akun ja sähkömoottorin polttomoottoriin.

Kevythybridijärjestelmä avustaa polttomoottoria erityisesti liikkeellelähdöissä, jolloin sähkömoottori toimii kierroksia sujuvasti nostavana käynnistimenä. Lisäksi sähköenergiaa hyödynnetään muun muassa valoissa, ilmastoinnissa ja ohjainlaitteissa.

Volvon kevythybrideissä hyödynnetään vastaavaa sähköistä jarrujärjestelmää kuin mikä on T6- ja T8-lataushybrideissä. Jarrutusten aikana liike-energiaa otetaan talteen ja varastoidaan akkuun. Kyse on siis liike-energian muuntamisesta sähköenergiaksi.

 

Ensimmäinen askel sähköiseen autoiluun

Voimansiirtoratkaisuna kevythybridi vähentää moottorin kuormitusta, tehostaa ajamisen taloudellisuutta ja lisää ajokokemuksen mukavuutta. Hyödyt tuntuvat etenkin taajama-ajossa.

Koska kevythybridi toimii matalalla sähköjännitteellä, sen sähkömoottorin komponentit voidaan valmistaa edullisemmin kuin esimerkiksi täyshybrideissä.

Autoilijoille kevythybridijärjestelmä tarjoaakin kustannustehokkaan keinon vähentää polttomoottorin päästöjä. Järjestelmä sopii kaikille jokapäiväiseen ajamiseen, eikä sen hyödyntämiseksi tarvitse tehdä mitään. Automatiikka huolehtii kokonaisuuden optimaalisesta toiminnasta.

- Kevythybridi voi olla autoilijan ensimmäinen askel kohti sähköistä autoilua, sillä sitä ei tarvitse ladata. Pelkällä akkuvoimalla kevythybridiautoa ei koskaan ajeta, sanoo Volvo Car Finlandin tuotepäällikkö Tomi Raekannas.

 

B niin kuin kevythybridi

Volvon malleissa kevythybriditekniikkaa ilmaisee B-kirjain - oli kyseessä mikä tahansa moottori.

Nyt XC90-mallissa on tarjolla yksi kevythybridi: dieselmoottoriin ja All Wheel Drive -nelivetoon yhdistetty B5 AWD. Myös lataushybridi XC90 T8 AWD hyödyntää jarrutusenergiaa keräävää sähköistä jarrujärjestelmää.

Kevythybridin saa myös XC60-mallistoon. Valittavana ovat dieselkevythybridit B4 AWD ja B5 AWD.

- Olemme lisäksi uudistaneet T6- ja T8 Twin Engine -lataushybridijärjestelmiemme akkuja. Uusi akku on lisännyt toimintamatkaa noin 15 prosenttia, Raekannas kertoo.

 

Ladattavien hybridien markkinajohtaja

Uudet kevythybridit ovat tärkeässä asemassa Volvon tavoitteessa, jonka mukaan se sähköistää kaikki valmistamansa autot ensi vuosikymmenen puoliväliin mennessä.

Jo nyt Volvo on ladattavien hybridien ylivoimainen markkinajohtaja Suomessa. Vuoden 2019 kuuden ensimmäisen kuukauden Volvon markkinaosuus nousi 47 prosenttiin.

Kun kaikki ladattavat sähköllä kulkevat autot - eli latasuhybridit ja täyssähköautot - otetaan huomioon, Volvon markkinaosuus vastaavan ajan rekisteröinneistä oli runsaat 33 prosenttia.

Strategiansa mukaisesti ja suuren kysynnän vuoksi Volvo on kasvattanut tuotantokapasiteettiaan, jotta jatkossa jopa neljäsosa kokonaistuotannosta voisi olla Twin Engine -lataushybridiautoja. Kaikista malleista on myöhemmin saatavana lataushybridiversiot.

Lisäksi Volvo odottaa, että kevythybrideistä tulee vähitellen sen malliston uusi standardi matkalla kohti kaikkien autojen sähköistymistä.

 

Alkuperäinen teksti: Vesa Ville Mattila

 

TUTUSTU VOLVO -MALLISTOOMME

 

Volvo - Heti toimitukseen - uudet autot